Blog

Via deze weg trachten we onze klanten de nodige info en know how te bieden van onze verschillende producten en hun toepassingen. Je kan onze Blog ook op de voet volgen via Facebook. (like en volg ons om op de hoogte te blijven)

 

#interieur oplossingen #akoestische oplossingen #beurs toepassingen #standenbouw #retail toepassingen #winkel inrichting #events #lightbox, ...

Galm reduceren!

Galm reduceren!

Wat is galm?
Galm is een geluidverschijnsel dat ontstaat bij herhaaldelijke weerkaatsing van geluid. Bij aanwezigheid van harde vlakke oppervlaktes in een ruimte ontstaan er storende geluidsreflecties. Galm ontstaat door vele malen herhaalde reflecties van geluid tegen de wanden, ramen, vloeren en andere objecten. Door de verschillende afstanden tussen de bron en de weerkaatsingspunten ontstaat . Soms worden deze geluidsreflecties eveneens veroorzaakt door bepaalde vormen in de architectuur zoals een vide, een puntdak, een gewelf, nissen, hoge plafonds en kort op elkaar staande wanden.

Wat is galmtijd?
De mate van galm in een ruimte wordt opgegeven als nagalmtijd. De nagalmtijd van een ruimte kan met een meetinstrument worden bepaald, in zijn simpelste vorm door een microfoon en een tijdschrijver. De grootte van de ruimte is een belangrijke factor voor de nagalmtijd, maar ook het materiaal waar de wanden van gemaakt zijn, of waar de wanden mee bekleed zijn. Hout absorbeert bijvoorbeeld meer geluid dan beton, waardoor de galmtijd van een houten ruimte aanzienlijk korter is. Geluidsgolven worden dus dikwijls meerdere keren gereflecteerd. Bovendien absorbeert een materiaal niet alle frequenties even sterk, waardoor iedere galm zich ook kan onderscheiden door zijn spectrale verloop.

Hoe wordt galm gemeten?
De galmtijd is de tijd dat een geluid in de ruimte blijft hangen. Deze wordt gemeten in seconden. Een ideale galmtijd is 0,8 s of lager. De mate van galm is goed te beoordelen bij een impulsgeluid zoals klappen in de handen. Als de tijd tussen het horen van het directe geluid en de eerste reflectie kleiner is dan 35 - 50 ms zal het spectrum van de reflectie soortgelijk zijn aan het origineel, en wordt de akoestiek van de ruimte beoordeeld als intiem, mits de uiteindelijke galmtijd niet te groot wordt (minder dan ca 1,2 seconde). 
Indien u het wenst kan Blue Label Acoustics de galmtijd in uw ruimte komen opmeten. Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor akoestisch advies en een vrijblijvende offerte.

Wat is de absorptiewaarde?
Bij het plaatsen van akoestische oplossingen dient men rekening te houden met de absorptiewaarde van de producten. Deze wordt ofwel alpha-w waarde genoemd of NRC (noise reduction coefficient) genoemd. Deze dienen zo hoog mogelijk te zijn, zowel in de lage tonen als in de hoge tonen. Deze waarden worden beïnvloed door de dikte en de densiteit van elk product. De maximum NRC waarde van een product is 1. 1 = 100% absorptie van het geluid en noemt men in akoestiek “open window” (alsof een raam openstaat, dan gaat alle geluid naar buiten).

Wat zijn de oplossingen?
Bij aanwezigheid van storende geluidsreflecties is het aangeraden om geluidsabsorberende materialen te plaatsen. Dit kan zowel op plafonds, op wanden als met losse elementen. Men kan werken met akoestische plafondpanelen, akoestische baffles, akoestisch scheidingswandenmuurkaders of losse elementen.

Waar kan je het best galm reducerende producten plaatsen?
Het geluid verplaatst zich als een bol in de ruimte en weerkaatst op harde en vlakke materialen. Het is zeer interessant om wandpanelen rechtover raampartijen te hangen. De ramen zorgen namelijk voor de hoogste reflectie. Het plaatsen van panelen rechtover elkaar heeft dan weer geen nut. Eens het geluid in een wandpaneel geabsorbeerd is zal het niet meer naar de overkant van de ruimte gaan.

Hoeveel m2 absorptiepanelen heb ik in theorie nodig?
Bij een maximale absorptie van het product (NRC = 1), kan je volgende berekening toepassen:
Bereken eerst het volume van de ruimte (lengte x breedte x hoogte). Dit getal vermenigvuldig je met 8 %. Stel je hebt een ruimte van 100 m3, dan heb je dus 8 m2 absorptiepanelen nodig. Indien de ruimte kleiner dan 50 m3 is, is het best 10 % aan te houden. Dit omdat de wanden dichter op elkaar staan waardoor de galm verhoogt.(Bv. 45 m3 => 4,5 m2 paneel). Bij zeer grote ruimtes (meer dan 250 m3), staan de wanden verder van elkaar waardoor er minder geluidsreflectie is. Hier kan je een 6 % regel toepassen. (Bv. 300 m3 => 18 m2 paneel)

Heb je nog vragen over dit onderwerp, neem dan zeker contact op.
Ons team zal u met raad en daad bijstaan.